Daniel Lenghea la Nasul TV – Creditele Ipotecare si returnarea proprietatii pentru stingerea obligatiei

Daniel Lenghea la Nasul TV

Creditele Ipotecare si returnarea proprietatii pentru stingerea obligatiei.

Pe data de 2 Decembrie 2015 am avut onoarea de a fi invitat la Nasul TV unde impreuna cu Radu Moraru, realizatorul emisiunii, am incercat sa explicam efectele ce vor decurge din legea darii in plata a proprietatii in vederea stingerii obligatiei de plata fata de banca.

 

Am discutat de asemenea lipsurile acestei legi ce ar fi trebuit acoperite, respectiv o posibila oferta din partea bancii de recalculare a bunului ipotecat si ajustarea corespunzatoare a creditului pentru a evita pierderea proprietatii.

Emisiunea prezinta modul in care Statele Unite au solutionat o situatie similara precum si ce variante ar fi putut fi aplicate in proiectul de lege din Romania.

Daniel Lenghea la Nasul TV cu Radu Moraru
Daniel Lenghea la Nasul TV cu Radu Moraru

S-au mai discutat si problemele cu care se confrunta sistemul executarilor silite ce au caracter de titlu executoriu si impactul acestor vanzari la niste preturi cu mult sub piata si ce consecinte apar fata de imprumutati, banci, si stat.

 

Daniel Lenghea la Nasul TV cu Radu Moraru

Daniel Lenghea la Nasul TV

Creditele Ipotecare si returnarea proprietatii pentru stingerea obligatiei.

 

Un ultim element important reprezinta imixtiunea statului in circuitul civil si comercial de natura a forta institutiile de credit de a accepta returnarea proprietatii si consecintele legale precum si de calcul de risc viitor ce vor conduce la scumpirea creditului si implicit la scaderea preturilor pe piata imobiliara.

Daniel Lenghea avocat la Nasul TV cu Radu Moraru
Daniel Lenghea avocat la Nasul TV cu Radu Moraru

 

“Prezenta lege reglementeaza dreptul debitorului de a stinge integral creanta si accesoriile sale, izvorand dintr-un contract de credit, prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, in conditiile prevazute de prezenta lege”, prevede proiectul.

De asemenea, proiectul legislativ prevede ca debitorul va oferi toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor.

Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede ca la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.”